Creatieve denkvermogens

Wat

 

Het bevorderen en onderhouden van creatieve denkvermogens is voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong essentieel en voorkomt op vroege leeftijd factoren van onderpresteren. Leerkrachten kunnen daarvoor de reguliere lessen verrijken door vragen te stellen op verschillende niveaus (gebaseerd op Bloom) en de verschillende intelligentievoordeuren Gardner) e gebruiken met behulp van de Kleuter-Intelligentiematrix. Door "andere" vragen te stellen en te differentiëren in de vraagstelling wordt er een beroep gedaan op de creatieve denkvermogens van het kind. 

Waarom

 

Door de reguliere lessen te verrijken komen ook de hogere orde denkvaardigheden aan bod. Hiermee kan een leerkracht op verschillende momenten van de dag inspelen op de behoeften van leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong. 

Hoe

 

 1.

Er is voor kleuters een specifieke integratiematrix van Bloom en Gardner ontwikkeld. Hierin zijn voor verschillende intelligentievoorkeuren en verschillende denkniveaus vragen met voorbeelden opgenomen, afgestemd op kleuters.

 

 2.

De AustraliërTony Ryan bedacht in 1990 het concept Denksleutels.

Het zijn 20 sleutels met daarop een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot creatief, analytisch en praktisch denken.
Vrijwel alle kinderen zijn bekend met het begrip “sleutel” als een ding dat je gebruikt om iets te openen.

De denksleutels gebruiken we om ons denken te openen. Dit is voor kinderen een makkelijk uit te leggen concept.

Het Samenwerkingsverband PO in Veghel e.o. vertaalde deze Thinker's Keys  rond een aantal thema's. Op de pagina projecten van deze Toolkit kun je de handleiding, de 20 sleutels en een aantal leuke thema's voor kinderen downloaden.

Er is ook een video beschikbaar met uitleg.

die rondom verschillende thema's zijn gemaakt, en die heel goed bruikbaar zijn om te differentiëren in de vragen tijdens de reguliere lessen. Ze zijn bedoeld om het denken van kinderen te stimuleren.Het maakt de lessen en taken voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong - en eigenlijk voor alle kinderen - veel interessanter en uitdagender.

Wanneer

 

Het uitdagen van de denkvermogens van kinderen moet dagelijks aan de orde zijn in de gewone les of bij taken en opdrachten.

Voorbeeld

 

Integratiematrix

 

Hierbij een voorbeeld voor het gebruik van de Integratiematrix voor kleuters. 

 

De leerkracht vraagt aan een aantal kinderen om een probleem uit de klas te bedenken en daar 3 oplossingsrichtingen bij te bedenken. Daarbij helpt hij de kinderen gebruik te maken van een van de meervoudige intelligenties van Gardner.

Probleem:................

Oplossing 1: ....................

Oplossing 2: ....................

Oplossing 3: ...........................

 

Op deze manier leert het kind samen te werken en te denken in verschillende oplossingsrichtingen. 

 

 

 

Voorbeeld

 

Denksleutels

 

Bij dit voorbeeld maken we gebruik van de denksleutel Lente. Kinderen worden aan het denken gezet door vragen te bedenken waarvoor het antwoord al gegeven is.

 

De vraagsleutel: Het antwoord is: "In de lente"

 

Bedenk vragen waarop alleen het antwoord: "Als het lente wordt" mogelijk is.

Bedenk vragen waarop alleen het antwoord: "Het eerste jaargetijde" mogelijk is.

Bedenk vragen vragen waarop alleen het antwoord: "Lammetjes en kuikentjes" mogelijk is.

Bedenk vragen met de woorden "bloemen in de tuin" waarop alleen het antwoord: "Nee" mogelijk is

Bedenk vragen met de woorden "het zonnetje"  waarop alleen het antwoord: "Lekker"  mogelijk is. 

 

 

Meer voorbeelden van Denksleutels voor jonge kinderen rond de jaargetijden lente, zomer, herfst winter kun je vinden op de projectenpagina van deze Toolkit.