Executieve functies
Executieve functies (EF) zijn basale denkvermogens die door rijping van het brein beschikbaar worden. Een belangrijk voorbeeld is inhibitie of impulsiviteit-controle: een stop-functie waarmee een handelingsneiging kan worden onderbroken wanneer er iets fout dreigt te gaan. Denk aan een kind dat achter een voetbal de straat oprent terwijl er een auto aankomt. Een tweede voorbeeld is elementaire planning van handelingsstappen (eerst a, dan b.. etc.). Elementaire planning is nodig voor het uitvoeren van complexe handelingen, zoals een optelsom met tiental-overschrijding.
In zeer jonge kinderen (< 4 jr.) zijn EFs nog afwezig. Maar vanaf 4-5 jr. is het brein rijp voor de ontwikkeling van EFs.
Inhibitie en elementaire planning zijn een voorwaarde voor het toepassen van metacognitieve vaardigheden. Je moet over inhibitie beschikken om eerst de opdracht te lezen voordat je aan de uitvoering van een taak begint, of om je uitkomst te controleren voordat je het antwoord geeft. Elementaire planning is een voorwaarde voor doelgerichte planning als metacognitieve vaardigheid. De ontwikkeling van EFs gaat dus vooraf aan de ontwikkeling van metacognitieve vaardigheden.